reiniging van
zonnepanelen
Slider

reiniging van zonnepanelen

 

Is schoonmaken van zonnepanelen de moeite waard?

Afhankelijk van de vervuiling adviseer ik om zonnepanelen jaarlijks of eens in de twee jaar schoon te maken. Na verloop van tijd zal het glas van de panelen vuil vasthouden en door dit vuil zal de energieopbrengst afnemen. Uit onderzoek (TNO rapport) blijkt dat het rendementsverlies van smerige zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 procent per jaar. Na een goede reinigingsbeurt kunt u weer rekenen op optimale energieopbrengst. Het voorjaar is hét moment om uw zonnepanelen de reinigingsbeurt te geven, aangezien de zomer zorgt voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. En schoonhouden van de panelen verlengt de levensduur!

 

Frequentie van het reinigen

Hoe vaak u de zonnepanelen moet schoonmaken hangt af van diverse factoren. Heeft u veel bomen naast uw woning staan, dan is op regelmatige basis schoonmaken echt geen overbodige luxe als u van een hoog rendement wilt blijven genieten. Zonnepanelen worden vuil van stof, sneeuw, zand, bladeren, mos en vogelpoep (Er wordt gezegd dat een dikke klodder vogelpoep al 2 tot 5% energie scheelt). Heeft u veel last van troep uit de bomen, vogeluitwerpselen of woont u in een heel zanderig gebied, dan beveel ik het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen aan. Heeft u helemaal geen bomen in de buurt van uw woning, dan is jaarlijks schoonmaken misschien helemaal niet nodig. Soms volstaat een keer reinigen in de twee á drie jaar zonder dat de energieopbrengst drastisch afneemt. De meeste eigenaren van zonnepanelen kunnen aflezen wat de panelen aan energie opbrengen en kunnen aan de hand daarvan aflezen wanneer het weer nodig is om de panelen te reinigen.

 

Zelf reinigen of laten reinigen?

Natuurlijk kunt u zelf uw zonnepanelen reinigen, echter doet Groothuis dienstverlening dit al voor scherpe prijzen. De meeste zonnepanelen liggen hoog op schuine daken, wat grondig reinigen onmogelijk maakt zonder de juiste materialen. Als mensen er wel bij kunnen, hoor ik vaak dat de panelen gewassen worden met gewoon kraanwater (wat onder andere kalk bezit) en dat doet de opbrengst uiteindelijk niet te goede. Gebruik van schuursponzen kunnen krassen veroorzaken en hogedrukreinigers kunnen er voor zorgen dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt. Zeker niet gebruiken dus!

Groothuis dienstverlening heeft de middelen om veilig en netjes uw zonnepanelen te reinigen, ik gebruik hiervoor het telewash systeem met de juiste borstels voor zonnepanelen. Gegarandeerd geen beschadigingen aan uw panelen dus en er wordt uitsluitend gereinigd met osmosewater dat door filters, membraan en harsfles is ontdaan van alle zouten, mineralen, ijzers en kalk. Osmosewater is puur water dat niks achterlaat op uw kostbare panelen! Lees hier meer over osmose reiniging.

 

Klanten geven door: “rendement weer uitzonderlijk hoog!”

 

foto gemaakt in maart 2018, zonnepanelen reinigen in Zelhem:

 

Schoonhouden verlengt de levensduur!
geen schadelijke chemicaliën
jaarlijks of op afroep reinigen
Slider