reiniging van
zonnepanelen
Slider

reiniging van zonnepanelen

 

Is schoonmaken van zonnepanelen de moeite waard?

Afhankelijk van de vervuiling adviseer ik om zonnepanelen jaarlijks of eens in de twee jaar schoon te maken. Na verloop van tijd zal het glas van de panelen vuil vasthouden en door dit vuil zal de energieopbrengst afnemen. Uit onderzoek (TNO rapport) blijkt dat het rendementsverlies van smerige zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 procent per jaar. Na een goede reinigingsbeurt kunt u weer rekenen op optimale energieopbrengst. Het voorjaar is hét moment om uw zonnepanelen de reinigingsbeurt te geven, aangezien de zomer zorgt voor 75% van de jaarlijkse opbrengst.

 

Frequentie van het reinigen

Hoe vaak u de zonnepanelen moet schoonmaken hangt af van diverse factoren. Heeft u veel bomen naast uw woning staan, dan is op regelmatige basis schoonmaken echt geen overbodige luxe als u van een hoog rendement wilt blijven genieten. Zonnepanelen worden vuil van stof, sneeuw, zand, bladeren, mos en vogelpoep (Er wordt gezegd dat een dikke klodder vogelpoep al 2 tot 5% energie scheelt). Heeft u veel last van troep uit de bomen, vogeluitwerpselen of woont u in een heel zanderig gebied, dan beveel ik het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen aan. Heeft u helemaal geen bomen in de buurt van uw woning, dan is jaarlijks schoonmaken misschien helemaal niet nodig. Soms volstaat een keer reinigen in de twee á drie jaar zonder dat de energieopbrengst drastisch afneemt. De meeste eigenaren van zonnepanelen kunnen aflezen wat de panelen aan energie opbrengen en kunnen aan de hand daarvan aflezen wanneer het weer nodig is om de panelen te reinigen.

 

Zelf reinigen of laten reinigen?

Natuurlijk kunt u zelf uw zonnepanelen reinigen, echter doet Groothuis dienstverlening dit al voor scherpe prijzen. De meeste zonnepanelen liggen hoog op schuine daken, wat grondig reinigen onmogelijk maakt zonder de juiste materialen. Als mensen er wel bij kunnen, hoor ik vaak dat de panelen gewassen worden met gewoon kraanwater (wat onder andere kalk bezit) en dat doet de opbrengst uiteindelijk niet te goede. Gebruik van schuursponzen kunnen krassen veroorzaken en hogedrukreinigers kunnen er voor zorgen dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt. Zeker niet gebruiken dus!

Groothuis dienstverlening heeft de middelen om veilig en netjes uw zonnepanelen te reinigen, ik gebruik hiervoor het telewash systeem met de juiste borstels voor zonnepanelen. Gegarandeerd geen beschadigingen aan uw panelen dus en er wordt uitsluitend gereinigd met osmosewater dat door filters, membraan en harsfles is ontdaan van alle zouten, mineralen, ijzers en kalk. Osmosewater is puur water dat niks achterlaat op uw kostbare panelen! Lees hier meer over osmose reiniging.

 

Klant geeft door: “rendement weer uitzonderlijk hoog”

Begin mei 2018 heb ik bij een particulier 14 zonnepanelen gereinigd. Volgens de eigenaar lagen de panelen vier jaar op het dak van zijn woning en waren vanaf het plaatsen nog nooit schoon gemaakt. De eigenaar heeft nadat ik de panelen gereinigd had de opbrengst van de zonnepanelen op zijn smartphone gevolgd en daar screenshots van gemaakt. Hij stuurde mij enkele dagen na het reinigen het volgende:

“Bij foto panelen 1 (09-05-2018) kun je zien dat de reiniging plaats vond rond 14.30 uur…. Daarna ging er weer een piekje omhoog, maar helaas het weer verslechterde daarna… Bij foto panelen 2 (10-05-2018) kun je zien dat we een piek hebben gehaald van 2400 W. hetgeen toch redelijk hoog is. Bij foto panelen 3 (11-05-2018) hebben we een piek van 2800 W. gehaald en die piek is voor ons uitzonderlijk hoog, zo hoog hebben wij niet eerder gehaald! Wij blijven onze panelen volgen en hopen nog vele mooie resultaten te behalen.”

 

foto gemaakt in maart 2018, zonnepanelen reinigen in Zelhem:

klik op de foto voor een grotere weergave

 

Hoeveel kost het schoonmaken van zonnepanelen?

Bekijk hieronder de tarieven, genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW.

panelen op 5 meter en hoger
1 t/m 10 panelen: €4,- per paneel
11 t/m 15 panelen: €3,50 per paneel
16 t/m 20 panelen: €3,-per paneel
panelen tot 5 meter hoog
1 t/m 10 panelen: €3,50 per paneel
11 t/m 15 panelen: €3,- per paneel
16 t/m 20 panelen: €2,50 per paneel
panelen op de grond
1 t/m 10 panelen: €2,50 per paneel
11 t/m 15 panelen: €2,- per paneel
16 t/m 20 panelen: €1,50 per paneel

Heeft u 21 of meer panelen? Dan maak ik vrijblijvend een offerte met een nog scherpere prijs! Bovenstaande prijzen voor het reinigen van zonnepanelen kunnen lager uitvallen wanneer deze werkzaamheden jaarlijks uitgevoerd worden. Osmosewater is inbegrepen, en in een straal van 15 kilometer rondom Hengelo Gld worden geen voorrijkosten gerekend.

 

voorbeelden

Hieronder ziet u enkele voorbeeldsituaties met de bijhorende tarieven. Prijzen zijn op basis van ligging, hoogte en aantal bepaald. Dit zijn enkel voorbeelden, aan onderstaande voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend.

Image is not available
op de grond
18 panelen, op de grond
Image is not available
eerste verdieping
12 panelen, onder de 5 meter
Image is not available
panelen op schuur
16 panelen, onder de 5 meter
Image is not available
eerste verdieping
16 panelen, onder de 5 meter
Image is not available
tweede verdieping
8 panelen, boven de 5 meter
Image is not available
tweede verdieping
10 panelen, boven de 5 meter
Image is not available
tweede verdieping
12 panelen, boven de 5 meter
Image is not available
tweede verdieping
16 panelen, boven de 5 meter
Image is not available
eerste verdieping
meer dan 21 panelen
brightness_1

vraag
offerte
aan

Image is not available
diverse hoogten
meer dan 21 panelen
brightness_1

vraag
offerte
aan

Image is not available
eerste verdieping
meer dan 21 panelen
brightness_1

vraag
offerte
aan

previous arrow
next arrow
Slider

 

 

wilt u schone zonnepanelen?
geen schadelijke chemicaliën
jaarlijks of op afroep reinigen
veel stof op uw zonnepanelen?
zonnepanelen
zonnepanelen
Slider